15 Kasım 2015 Pazar

 

                               Yarma ( Buğday ) Çorbası

          Gümüşhane yöresine ait bir çorbadır. Aslında sadece bir çorba dersek haksızlık etmiş oluruz. Diğer çorbalardan farklı doyurucu bir ana yemekte sayılabilir. Bizim evde çok seviliyor , umarım deneyince sizlerde seversiniz.
           

          Malzemeler:
  • 1/2 çay bardağı nohut
  • 1/2 çay bardağı kuru fasulye
  • 1/2 mısır yarması
  • 1 su bardağı buğday
  • 1  küçük su bardağı kurutulmuş taze fasulye
  • 2 parça kemikli et     

    Sos İçin:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,2 yemek kaşığı sıvıyağ   
     Yapılışı:

        Fasulye , nohut ve mısırı akşamdan ıslatıyoruz. Bütün malzemeyi yıkayıp  düdüklü tencereye koyup üzerine soğuk  su dolduruyoruz. Kemikleride yıkayıp içine koyuyoruz. Kaynayana kadar tencerenin ağzını kapatmıyoruz kaynayınca üzerindeki köpükleri alıp , tuzunu ekleyip ağzını kapatıyoruz. Yaklaşık bir saat kısık ateşte pişiriyoruz. Sosunu hazırlamak için yağımızı tavaya koyup salçayı , pul biberini ekleyip suyla açıp çorbanın içine döküp beş dakika daha kaynatıyoruz. 
         İçine attığımız etli kemikleri sosu eklemeden önce içinden çıkarıp etleri kemikten ayırarak didikleyip çorbanın içine katıyoruz, çorbamızı bayağı sulu yapıyoruz çünkü durunca suyunu çekiyor. Ona göre su miktarını ayarlayınız. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder